Megalakult az új képviselő-testület

Megtartotta alakuló ülését Paks Város Önkormányzatának képviselő-testülete. Az ülést a Roger Schilling Fúvószenekar térzenéje, Deák Ferenc szobrának megkoszorúzása és Nagy Balázs, a kettes számú választókörzet képviselőjének ünnepi beszéde előzte meg.

Fotó: Babai István

– Öt évvel ezelőtt 2019 késő tavaszán néhány tettre kész demokrata gyűlt össze, hogy a város jövőjéről értekezzen. Különböző korú, pártállású és világnézetű ember, de mindannyian aggódtak Paksért, szűkebb pátriánkért. Nem látták, mikor és hogyan fog beteljesülni az az ígéret, melyet a város magában hordoz. Úgy gondolták, a városvezetésre alternatívát kell kínálni azoknak, akik többet, vagy éppen csak mást szeretnének. A vezérelvekben, melyekben megegyeztek nincs semmi különös: tiszta közélet, egyenlő esélyek, párbeszéd, felelősségvállalás, felelősségre vonás, nyilvánosság. Mondhatjuk, mindenki ezeket tűzi a zászlajára, mikor hasonló útra lép. De ha nincs meg a kellő függetlensége, akkor azzal szembesül, hogy nem ő és nem az ott élő polgárok lesznek azok, akik megmondják, hogy merre tovább, mi a helyes döntés a város életében. Ez a csapat létrehozott egy független közösséget, melynek nem azt kell néznie, ki áll fölötte, hanem azt, hogy ki van körülötte, mellette. És mint az idei választáson kiderült, jóval többen vannak mellette, mint ellene – összegzett Nagy Balázs, majd egyesületük névadója, Deák Ferenc szavait idézve, miszerint „merészség a politikában csak akkor van helyén, midőn tetemes erőre támaszkodik, enélkül mindig kocka, mely többnyire vakra fordul”, azt mondta, Deák Ferencet, a Batthyány-kormány igazságügy-miniszterét, a passzív ellenállás eszméjének megteremtőjét és a kiegyezés kalap alá hozóját ma senkinek sem kell bemutatni. – Nevével és képmásával Pakson nemcsak akkor találkoznak, ha a húszezer forintosra néznek. A paksiak számára ő többet jelent. Nemcsak iskola, utca őrzi az emlékét, ő ebben a városban egy kicsit itthon is volt. 1830-ban látogatott ide először nővéréhez, a paksi földbirtokos, Kiss József megözvegyült feleségéhez, Deák Jozefához. A következő negyven évben sok időt töltött itt. Nővére halála után is látogatta rokonait, a Szeniczey családot. Piheni érkezett ide, letenni az országos politikát, megnyugodni, levegőzni – idézte fel Nagy Balázs.

Fotó: Babai István

Ismét a haza bölcsének gondolatát idézte, mely a Deák-ház, vagyis a mai múzeum oldalán 1927 júniusa óta olvasható, s mely ismerve a magyar történelem állandósult viharait korszakról korszakra, egy jóslattal ér fel: „Amit erő és hatalom elvesz, azt idő és szerencse visszahozhatják. De miről a nemzet, félve a szenvedésektől, önmaga lemondott, annak visszaszerzése mindig nehéz s mindig kétséges.” – Ez a választások után történtek fényében minket még kitartóbb, türelmesebb és keményebb munkára ösztökél, és arra, hogy okosan, politikusan küzdjünk azért, hogy visszakapjuk a minket megillető javakat – húzta alá. Beszédét azzal zárta, hogy ma nemcsak a város új vezetőit iktatják be. Ma emlékezzünk meg Deák Ferencről, a magyar történelem egyik legnagyobb politikai gondolkodójáról, akinek gondolataihoz bármikor nyúlhatunk, nem fogunk benne csalatkozni, mert irányt mutat.

Fotó: Babai István

A koszorúzás után megkezdődött az alakuló képviselő-testületi ülés. Elsőként dr. Bencsik Lajos, a helyi választási bizottság elnöke tájékoztatott a 2024. június 9-i helyhatósági választás eredményéről. Ezután a képviselő-testület tagjai, majd Heringes Anita polgármester letették esküjüket.

Fotó: Babai István

Ezt követően – napirend előtt – Heringes Anita polgármester tájékoztatott, hogy a mandátumot szerzett Szabó Péter képviselő jelezte, nem kívánja a mandátumát gyakorolni. A jelölő szervezetnek 30 napja van a kompenzációs listáról megjelölni azt, aki betölti majd a képviselői helyet.

Az ülésen módosították az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát, majd dr. Sátor Vera aljegyző tájékoztatott arról, hogy mely jogszabály rendelkezik az összeférhetetlenségi és méltatlansági szabályokról, valamint hogy a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségre vonatkozó szabályozás szerint a képviselőknek és a polgármesternek a megválasztásuktól minden év január 1-től 30 napon belül vagyonnyilatkozatot kell tenniük.

Fotó: Babai István

Egyhangú döntéssel ideiglenes bizottságot hoztak létre a DC Dunakom Zrt. vezérigazgatói pozíciójára korábban kiírt pályázat elbírálására, melynek elnökévé választották Horváth Zoltán képviselőt, tagjaivá pedig Kudorné Szanyi Katalin és Benke Gábor képviselőket. A bizottság véleményezi a pályázatot, és kinevezési javaslatot tesz a következő testületi ülésen.

Titkos szavazáson, egyhangúlag megválasztották társadalmi alpolgármesternek Barnabás Istvánt és Nagy Balázst, akik letették esküjüket.

Fotó: Babai István

Az ülésen szintén egyhangúlag szavaztak a polgármester és az alpolgármesterek illetményéről és költségtérítéséről.

Egyebek napirendben Leber Ferenc kért szót, aki a Fidesz–KDNP képviselőcsoport nevében köszöntötte a győzteseket, minden elnyert pozícióhoz gratulált és jó munkát kívánt az új testületben. Idézve a latin szállóigét, „jaj a legyőzötteknek”, azt mondta, szerencsére a szabadság és demokrácia városában eddig a józan ész győzedelmeskedett. – Mondom ezt nem mint Fidesz–KDNP-s képviselő, hanem annak a minimum 50 százalék jobboldali értékrendű paksi polgárnak a nevében, aki most lehet, hogy úgy érzi, hogy nem teljesen arányos képviselettel rendelkezik a paksi önkormányzati testületben. Ennek ellenére kis létszámú képviselőcsoportunk igyekszik mindenkinek a képviseletét ellátni, bátran forduljanak hozzánk. Ezeknek a paksi polgároknak üzenem, hogy bár az elmúlt hónapokban ez a társadalmi csoport nem nagyon tudta összerakni magát, ennek ellenére mi itt vagyunk és visszük az érdekeiket, igyekszünk mindent megtenni a képviseletükben. Ezzel együtt azonban le kell szögeznem, hogy mi is paksiak vagyunk, és erre esküdtünk fel az előbb, Paks érdekeit fogjuk szolgálni, szükség esetén önmagunkkal szemben is – mondta. Hozzátette, hogy ilyen ellenzéki képviselőcsoportja nem volt még a városnak, ahol három reaktoroperátor hatósági vizsgával rendelkező képviselő ül egymás mellett, és talán méltán képviselhetik a paksi atomerőmű dogozóinak érdekeit is. Azt is leszögezte: mi ennek ellenére ellenzéki szerepre készülünk, és el fogjuk végezni a ránk kiosztott felelősségi körben a konstruktív ellenzék szerepét. – Egy biztos, hogy nem fogunk öncélú, propaganda jellegű döntéseket semmikor sem támogatni – húzta alá.

Fotó: Babai István

Az alakuló ülés után pezsgős koccintásra várta a megjelenteket a Paksi Deák Ferenc Egyesület. Heringes Anita azt mondta: Egyet megígértem és meg fogom a továbbiakban is tartani, hogy ha kidobnak az ajtón, én visszamászok az ablakon, és megküzdök minden egyes adóforintunkért. Úgy folytatta: nyitott kapuk előtt állnak, a tárgyalásoknak lesz értelme, és bízik abban, hogy mindent meg tudnak valósítani, amit ígértek. Heringes Anita türelmet kért ahhoz, hogy lépésről lépésre haladhassanak az új költségvetési alap megteremtésében, hogy egy spórolósabb, de hatékonyabb költségvetéssel tudják a következő évet végigvinni. A polgármester kérte a választókat, hogy szeretetüket továbbra is sugározzák feléjük, mert lesznek nehéz pillanatok. – Ha a következő öt év végén a képviselőtársaim ugyanilyen mosollyal tudnak végigmenni az utcán, és ugyanolyan szeretetet kapnak, mint az elmúlt három hónapban, akkor azt gondolom, hogy jól csináltuk a dolgunkat – húzta alá Heringes Anita.

Az eseményeket a TelePaks televízió élőben közvetítette, az ülés után interjúkat készítettek. A felvétel visszanézhető a TelePaks YouTube-csatornán. A TelePaks–Paksi Hírnök Facebook-oldalon fotógalériát tekinthetnek meg.