Ezeket a döntéseket hozta a képviselő-testület

Az alakuló ülés után három nappal megtartotta első rendes ülését is Paks új képviselő-testülete. Az október 7-i tanácskozáson tárgyalták a 2024. év költségvetéséről és a végrehajtás rendjéről szóló rendeletet, valamint a közbeszerzési szabályzatot. Utóbbi kapcsán azt a döntést hozták, hogy az önkormányzat árubeszerzései, szolgáltatás megrendelései, szolgáltatási koncessziói, építési beruházásai és építési koncessziói vonatkozásában szigorítják a döntéshozatali hatásköröket.

Ennek értelmében nettó 15 millió forintig a polgármester dönthet, 15 és 30 millió forint között a gazdasági bizottság, az felett pedig a képviselő-testület.
Fotó: Babai István

Megválasztották a felügyelő bizottsági tagokat, és képviselőket delegáltak intézményi tanácsokba. Bizottságokat is választott a testület. Heringes Anita polgármester előterjesztése alapján a gazdasági, vagyongazdálkodási és városépítő bizottság elnöke Horváth Zoltán, tagjai Kudorné Szanyi Katalin, Mezősi Árpád és Leber Ferenc, külső – azaz nem képviselő-testületi – tagjai Hetzmann Albert, Hernádi Norbert és Kiss Péter. A humánpolitikai bizottság elnöke Mezősi Árpád, tagjai Molnár József, Benke Gábor, külső tagok pedig Kiss Mária és Spiegel György. A pénzügyi, összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság elnökének Leber Ferencet, tagjainak Horváth Zoltánt, Molnár Józsefet, külső tagjainak pedig dr. Eigemann-Műhelyi Jánost és Éberling Herminát javasolta a polgármester. A testület egyhangúlag elfogadta ezt a javaslatot is. Ezt követően a külső bizottsági tagok letették esküjüket.

Mezősi Árpád személyében nemzetközi kapcsolatokért felelős tanácsnokot, Horváth Zoltán személyében pedig közbiztonsági tanácsnokot választottak a képviselők.

A DC Dunakom Zrt. vezérigazgatói posztjára kiírt pályázatra öt érvényes pályázat érkezett. Szakmai érvelésekkel összevetve az ad hoc bizottság – melynek tagjai Kudorné Szanyi Katalin, Benke Gábor és Horváth Zoltán voltak – meghozta döntését. Ennek alapján dr. Sárosi Józsefet javasolták a DC Dunakom Zrt. vezérigazgatói posztjára. A döntést a vezérigazgató személyéről a testület egyhangúlag elfogadta.

A grémium arról is határozott, hogy kezdeményezik a kormányzati szereplőkkel a tárgyalásokat a július 31-i kormányrendelet alapján Pakstól elvett adóbevételekkel kapcsolatban.

Heringes Anita polgármester örömét fejezte ki, amiért a testület tagjai egyhangú támogatásukról biztosították.

Határoztak Szabó Péter leköszönő polgármester végkielégítéséről. A város gazdasági helyzetére tekintettel a törvényben meghatározott jogszabálynak megfelelően három havi illetményének megfelelő összeget állapított meg a testület azt meghaladó összeg, kiegészítő végkielégítés nélkül.

Zárt ülésen döntött a testület városi kitüntetések adományozásáról. A Paks Város Díszpolgára címet Hajdú Jánosnak, Paks korábbi polgármesterének adományozta a képviselő-testület negyed évszázados munkája elismeréseként. Pro Urbe Emlékéremben részesítették Pupp Noémit, az Atomerőmű SE kétszeres olimpiai bajnok bronzérmes kajakozóját, valamint megosztva részesül a kitüntetésben Balog Judit és Haraszti Zsolt, a Paksi FC két ügyvezetője. Mindketten hosszú ideje vezetik a sikeres NB I.-es futballcsapatot, amelyben csak magyar játékosok vannak – hangzott el az indoklásban. Az elismeréseket a díjazottak október 23-án, a városi ünnepi esten vehetik majd át.

A testületi ülést élőben közvetítette a TelePaks televízió, a felvétel visszanézhető a telepaks.net oldalon és a TelePaks YouTube-csatornán.