Széles tartományban szabályozható lesz az új atomerőmű

Az épülő blokkok menetrend-követési képességéről beszélt a Portfolio Energy Investment Forum 2024. konferencián Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója, írják a paks2.hu oldalon.

Fotó: Paks II. Zrt.

Az árampiac és az energetikai szektor fontos kérdéseit járta körbe a Portfolio Energy Investment Forum 2024. konferencia, amelyen mintegy 500 érdeklődő vett részt. A dekarbonizációval és az elektrifikációval foglalkozó panelbeszélgetés résztvevőjeként Jákli Gergely kiemelte, hogy a fenntartható módon, megfizethető áron megteremtett energiabiztonság elképzelhetetlen atomerőművek nélkül. Ezért is fontos ezeknek a projekteknek a felgyorsítása, amihez hozzájárulhat a döntési időszakok lerövidítése.

A paksi beruházásnál is azon dolgoznak, hogy minél hatékonyabb döntési-szervezési struktúrával segítsék a projekt mielőbbi megvalósítását.
Fotó: Paks II. Zrt.

Az elnök-vezérigazgató hozzátette: a Paks II. Atomerőmű nem kiegyenlítő erőmű lesz, de az új VVER-1200-as blokkok a jelenlegieknél nagyobb menetrendkövetési tartalékokkal rendelkeznek majd. – Ez azt jelenti, hogy teljesítményük széles tartományban szabályozható, a névleges teljesítmény 50-100 százaléka közötti teljesítmény tartomány naponta kétszer bejárható megfelelő korlátok és ciklusszámok betartása mellett. Azaz maximum napi 2, heti 5, évente 200 alkalommal – részletezte Jákli Gergely. Kitért arra is, hogy a Paks II. Atomerőmű reaktorait úgy tervezik, hogy alapvetően a főgőzkollektor gőznyomásának változtatásával, szükség szerint pedig a szabályzórúdkötegek helyzetének és/vagy a bórsavkoncentráció változtatásával legyenek képesek a menetrendtartásra.

A különleges vezetői panelbeszélgetésen, amelyet Weinhardt Attila, a Portfolio energiapiaci elemzője, energiagazdálkodási szakközgazdásza vezetett, Jákli Gergely mellett részt vett Beck Zsófia, a BCG energia és fenntarthatósági CEE ügyvezető igazgató partnere, Králik Gábor, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal energetikáért felelős elnökhelyettese, Luczay Péter, az ALTEO vezérigazgató-helyettese, Mátrai Károly, az MVM Csoport vezérigazgatója, Szekeres Eszter, a MET Central Europe ügyvezető igazgatója, valamint Torda Balázs, az OPUS TIGÁZ, OPUS TITÁSZ vezérigazgatója.

A 2024. október 10-én, Budapesten tartott fórum gazdag szakmai programot kínált. Hat szekcióban, mintegy ötven előadó és panelbeszélgetés résztvevő – köztük számos döntéshozó és cégvezető – boncolgatta a szektor helyzetét, jövőjét. A konferencia első szekciója a magyar energiaszektor helyzetével és jövőjével foglalkozott, de terítékre került az energiahatékonyság, az energiakereskedelem is. Egy beszélgetést szenteltek az árampiacot érintő kihívásoknak, így a naperőművek előretörésének, következményeinek, illetve szó esett az energiatermelők integrációjáról és a rendszerirányítási kérdésekről is.

Forrás: paks2.hu