A vége izgalmasan alakult

A férfi kosárlabda NB I/A csoportjában a második forduló nyitó mérkőzésén hazai pályán fogadta az Egis Körmendet az Atomerőmű SE csapata. Az első három forduló győzelmeinek köszönhetően sokan látogattak ki a Gesztenyés útra, a tévéközvetítés miatt a megszokottnál fél órával korábban kezdődött találkozóra. A hibátlan paksi mérleggel szemben a vendégek eddig csak egyszer nyertek, kétszer pedig vesztesen jöttek le a pályáról, igaz legutóbb Szombathelyen jól helyt álltak, 91-81-re kaptak ki a bajnok Falcotól. A piros-kékek mestere, Konstantinos Flevarakis a következőket mondta a mérkőzés előtt az egyik internetes kosárlabda portálnak: Tudjuk, hogy mivel állunk szemben, szeretnek zónázni (a Körmend, – a szerk.), a saját játékunkat akarjuk játszani, a védekezésünk nagyon fontos lesz, ha jók leszünk benne, akkor jó esélyünk lesz nyerni is. Támadásban folyamatosan fejlődünk, kezdik a játékosok kiismerni egymást. Kemény meccsre és remek atmoszférára számítunk, természetesen hazai pályán a célunk a győzelem.

Fotó: Molnár Gyula

Hazai erődemonstrációval indult a találkozó, Eilingsfeld, Lockett ketteseivel, majd Chandler hármasával 12-2-re léptek el, a vendégek időt is kértek a harmadik perc végén. Ezután kicsit csökkent az iram, jól védekezett az ASE, a Körmend az ötödik perc közepén talált be újra büntetőkből 15-4-re alakítva az eredményt. Ezután feléledtek a vasiak, többször is bejöttek tíz pont alá, de Révész majd Eilingsfeld kétpontosaival újra nyílott az olló, Joseph hárompontosával jelentős hazai előnnyel ért véget az első tíz perc.

A második negyed eleje a Körmendé volt, két távoli találatukra és két büntetőjükre csak Dorogi hármasa érkezett hazai oldalról, időt is kért az Atom a második perc végén. A negyedik perc elején újra pályán volt Eilingsfeld, Benke és Lake az ő kosaraikkal 37-23-ra alakult az eredmény. Ismét összeállt a paksi védekezés, támadásban és védekezésben pedig uralták a festéket, Eilingsfeld húsz perc alatt 13 pontig és 10 lepattanóig jutott. A kilencedik percben Benke szerzett két pontot, amivel 48-28-ra elléptek a piros-kékek, Lockett büntetőjével 49-28 lett az állás a huszadik perc végén.

A nagyszünet után sem sokat változott a játék képe, Lockett és Eilingsfeld pontjaival tartotta 18-20 pont körüli előnyét a paksi csapat. Aztán a negyed második felében egyre több lett a hiba a hazai oldalon, kimaradtak a dobások, a védekezés sem úgy működött mint az első félidőben, akadozott a gépezet. Egyre fogyott az előny, a vendégek pedig vérszemet kaptak. Feltűnően sok volt a rontott büntető, harminc perc alatt 22-ből csak 12-őt értékesítettek a piros-kékek, a negyed végére 11 pontra olvadt az előny.

A negyedik felvonás elején Benke triplája után még 14 pontra nőtt az előny, de a lendületben maradt vendégek jöttek felfelé, az ötödik perc elején 72-62-őt mutatott az eredményjelző. A következő percekben Lake pontjaival tartotta az előnyét a paksi társaság, a többiek egyszerűen nem találtak be a gyűrűbe. Meleg lett a helyzet a hatodik perc tájékán, egy tripla után 76-72-nél, de jött Lake és Eilingsfeld két-két pontosa, 80-72-nél már a vendégek kértek időt a nyolcadik perc közepén. Újra ültek a hazai dobások, Joseph közelről, Lockett büntetőkből talált be, másfél perc volt hátra, időt kértek a vendégek. Lockett újra értékesített két büntetőt, majd közelről is eredményes volt. Eilingsfeld büntetőivel alakult ki a végeredmény, a hazai kapitány 21/3 pontjával és 14 lepattanójával nagyban kivette részét a győzelemből.

Atomerőmű SE – EGIS Körmend 88-76 (25-13, 24-15, 18-28, 21-20).
ASE: J.J. Chandler 9/3, Lockett 18/3, Joseph 5/3, Eilingsfeld 21/3, Révész 4, Benke 16/9, Halmai 2, Géringer NJ, Kékesi NJ, Dorogi 3/3, Lake 10, Kucsora NJ.

Konstantinos Flevarakis: Gratulálok a csapatomnak, az első félidőben nagyon jól védekeztünk, gyakorlatilag alig hagytuk dobni a Körmendet. Viszonylag nagy előnnyel tudtunk menni a félidőre, de a második félidőben visszazárkóztak. A Falco ellen is ezt csinálták, és volt, amikor négy pontra zárkóztak. Talán ez a fáradtságnak is betudható, hiszen a héten ez a második bajnoki mérkőzésünk volt. A legfontosabb hogy nyertünk, vannak hibák amit ki kell javítanunk, a Falco, majd a Debrecen ellen is.

Eilingsfeld János: Gratulálok a csapatomnak, nagyon jól felkészültünk a Körmendből, jól járt a labda. A második félidőben már nem sikerült úgy minden, és felzárkózott a Körmend, de küzdöttünk, és sikerült behúzni a negyedik győzelmünket is.