A demokrácia időigényes, de ha mindenki magáénak érzi a döntést, jobban tudjuk képviselni

Heringes Anita, Paks polgármestere. Fotó: Babai István

Elsőszáznapozunk?

Szokatlan volt a nyári uborkaszezon. Először fordult elő az országban, hogy a június 9-én megválasztott polgármesterek és önkormányzati képviselők majdnem négy hónap elteltével léptek hivatalukba. Száztizenhárom nap, hogy egészen pontosak legyünk. Paks számára a nyarat még rendkívülibbé tette egy/a nyár közepi váratlan jogszabályváltozás.

Az átadás-átvétel előtti időszak a paksi polgármesternek, Heringes Anitának nem várt többletismertséget is hozott az országos médiában, nagyon sok helyre hívták, miután az új városvezetés augusztus 1-én határozott kiállással magához ragadta a kezdeményezést, majd elkezdődött a rendkívüli testületi ülések időszaka. Augusztus 6-án, augusztus 29-én, szeptember 12-én és szeptember 25-én is ülésezett a régi testület – az iparűzési adóra vonatkozó kedvezőtlen döntés miatt.

Október 4-én az ünnepélyes alakuló testületi ülés, október 7-én pedig az új képviselő-testület első rendes testületi ülése következett, elindult a munka. A prioritásokról megkérdeztük Paks polgármesterét.

– Ami már induláskor nagyon fontos Pakson, az az egészségügy. Legalább olyan szinten tudjuk megtartani az ellátásunkat, ami most van. De az álmom az, hogy fejleszteni is tudjunk. Több szakorvost tudjunk újra visszacsábítani szakrendelésekre, több órában. Ki kell találnunk, hogy ez hogyan lehetséges. Ha különleges gazdasági övezet tudtunk lenni adókérdésben, akkor legyünk különleges egészségügyi övezet is. Hiszen a háziorvosoknak a város lakosain kívül is új pácienseket kell ellátniuk, más nemzetiségűeket, idegen nyelven beszélőket is. Ebben is kell különleges státusz, mivel a törvény ma nem engedné meg például nem területi alapú háziorvosi körzet kialakítását. Az egynapos sebészet nehéz kérdés, vélhetően az engedélyek is lejártak, meg kell vizsgálni, milyen lehetőségek vannak, a törvény is módosult, az is kérdés, sikerülne-e idecsábítani szakembereket – válaszolta Heringes Anita polgármester.

Egyébként nincs elsőszáznapi célkitűzés, senki se figyelje kifejezetten ez miatt a 2025. január 8-i dátumot. A polgármester kérte a hivatal osztályait, hogy azokat a témákat, amiket eddig nem mert feszegetni a hivatal, az önkormányzat, a városvezetés, hozzák be, nézzék meg együtt, hátha új szemmel lehet másik megoldást találni. – Használjuk ki, hogy az új seprű jól seper! – fogalmazott a polgármester. Példaként említette a lakásrendeletet, a kutyamenhelyet, a közterület-fenntartás kétkezi munkásainak bérezését.

Nyugalom

A választás napján tapasztalt felszabadult örömöt a július 31-i jogszabályváltozást követő napon egy gyors reagálású, harcias kiállás váltotta. Október elején pedig újra a nyugalom lett úrrá a városvezetésen, végre elkezdődhetett a munka. Erről a polgármester a következőket mondta: – Nagyon stresszes időszak volt az, amikor az embert megválasztják, de még nem tud beülni a pozícióba. Merthogy kívülről nézi, ami történik éppen a városban.

A lakosság nyugodt lehet azonban, mert ebben az időszakban is árgus szemekkel figyelték, be is kérték közérdekű adatigényléssel azokat a kifizetéseket, amiket láttak, és megkapták, amiket a polgármester hajlandó volt átadni. A jegyzői megállapodásra vonatkozóan például azt mondta Szabó Péter, hogy október 1-én, amikor besétál az új polgármester a hivatalba, majd meglátja. A jegyző jutalmazását alátámasztó dokumentumok átnézésére, a jogosság megvizsgálására tehát most nyílik lehetőség.

Az alakuló ülés és az első rendes testületi ülés pörgősen zajlott, a tempó fenntarthatóságát a polgármester közismert nagy munkabírásán kívül a csapatmunka fogja biztosítani.

– Ebben is hiszek, hogy ez csapatmunka. Éppen ezért kértem a testületet, hogy két olyan alpolgármester állhasson mellettem, Barnabás István és Nagy Balázs, akik teljesen más személyiségek, és teljesen másban jók. Egy ember nem érthet mindenhez, és nem lehet mindenható. És ezt a célt szolgálja a tanácsnokok, Horváth Zoltán és Mezősi Árpád megválasztása is, ők olyan területeket fognak felügyelni, amikben megvan a szakmai tudásuk, nagyon értenek hozzá. A közbiztonság lényeges feladat lesz a következő időszakban, a nemzetközi kapcsolatok pedig legalább ennyire fontos, mert rengeteg mindent lehet tanulni a testvértelepülésektől – tette hozzá a polgármester.

Demokrácia

A demokrácia a döntéshozatal költséges és időigényes módja. Az első rendes – Weisz Mátyás jelzőjével: maratoni – testületi ülésen új beszerzési szabályzat született. Kudorné Szanyi Katalin nyerte a testületi ülés erős mondatai versenyt, amikor ezt mondta: „nem csak játsszuk a demokráciát. A döntések súlya mindenkinek a vállán fog nyugodni”.

A testületi ülést követő interjúban Barnabás István alpolgármester összefoglalta, hogy a nyíltabb, demokratikusabb döntés a beszerzések esetében azt jelenti, hogy a közbeszerzési szabályzat felelős grémiumokhoz rendeli a döntéshozatalt. A döntéshozatali hatáskörök nem egyszemélyi döntések lesznek. Az a cél, hogy a lehető legnagyobb számú ajánlatok érkezzenek, azt az eljárási formát kell választani, ami ezt biztosítja. Megszűnik a meghívásos eljárás, minden nyílt lesz. Kisebb beszerzéseknél a helyi, környékbeli vállalkozásokat szeretnék bevonni, vállalkozói adatbázis kialakításával. Az új közbeszerzési szabályzat betartásától azt remélik, hogy előnyösen fogja befolyásolni Paks pénzügyi helyzetét.

– Igen, a demokrácia egy nagyon időigényes történet. De ha mindegyikünk saját magáénak érzi a döntést, akkor sokkal jobban tudjuk majd képviselni – egészítette ki a demokrácia témakört a polgármester.

… és Paks javára

Szemfüles testületiülés-nézők felfigyelhettek rá, hogy az alakuló ülésen a polgármesteri eskü klasszikus szövegébe a polgármester beszúrt két rövid szót: „Tisztségemet a magyar nemzet és Paks javára gyakorlom.”

Az első kettő testületi ülésen egyhangú döntések születtek. Az ülést követő interjúban Szél Benjámin képviselő is azt mondta, hogy csak Paks számít. Az alakuló ülésen a kisebbségi képviselőcsoport nevében Leber Ferenc képviselő felszólalásában elmondta, hogy konstruktív ellenzéki szerepre készülnek. (Ülés utáni interjújában Benke Gábor képviselő is ezt emelte ki.) A teljes létszámához képest egy fő „emberhátrányban” kezdő Fidesz–KDNP csoporttól partnerséget kért a polgármester.

Heringes Anita polgármester azt mondta: – Ennél nagyobb erőt egy polgármesternek sem adhat semmi, minthogy minden képviselő mögötte áll. Az, hogy közösen írtuk alá a tárgyalást kezdeményező második levelet, nagy erőt adott. Szeretnék ebbe az irányba továbbmenni. Hagyjunk kint minden olyan politikai kérdést, ami szétválaszt minket! Azzal foglalkozzunk, hogyan küzdjünk a városért!

Példamutatásként és kezdeményezőn, a fenti cél érdekében Heringes Anita polgármester ezt tette: A testületi ülést megelőzően kikérte a kisebbségi képviselőcsoport véleményét, számos dologról tudtak előre egyeztetni.

A mi kis Paksunk

Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy a Paksi Deák Ferenc Egyesület csapata az egyenes beszéd, a nyílt és közvetlen kommunikáció híve. A testületi ülések nyilvánosak, a TelePaks televízió élő adásban közvetíti az üléseket. Újdonságként utána interjúkat készít, melyekben a közösségi médiában az élő adáshoz írt vagy előzetesen megküldött kérdésre már választ is kaphat a kérdező. Az interjúk közül Molnár József képviselő gondolatát választjuk önkényesen: „Itt az ideje, hogy élettel töltsük meg a Duna-partot!”

A lakosokkal/választópolgárokkal minden csatornán tervez a képviselő-testület kapcsolatban lenni, kommunikálni. Újra lesz 80-as szám, szeretnék, hogy a lakosság elérje a testületet, polgármestert, hivatalt, és 72 órán belül válaszoljanak a kérdésekre. Tematikusan fel fognak keresni más önkormányzatokat, hogy a jó gyakorlatokat megismerjék. – Tanulni a legjobb dolog a világon – közölte a polgármester.

Az új stílus rugalmas, feszélyezetlen. Az üléseken az aljegyző főhelyen ül, a polgármester mellett, nem szükséges jelentkeznie, ha valami szabályossági, jogi kiigazítást szeretne tenni. Ez is a csapatmunka része.

A testületi üléseken a képviselők a humorérzéküket is megcsillogtatták. Leber Ferenc képviselő jelezte, hogy képviselőcsoportjukban három reaktoroperátor vizsgával rendelkező személy is van, tehát kellően képviselik az atomerőművet. A szavazatszámlálás szünetében Barnabás István azt súgta a polgármester asszonynak: – Minket nem kérdeztél, hogy vállaljuk-e. – Nem, ez nem volt kérdés – volt a válasz.

Jó kezekben van a város

A közösségi médiában tett hozzászólás igazságtartalmát Heringes Anita polgármester szerint a jövő mutatja meg, ő maga szeretné megszolgálni a bizalmat.

Fotó: TelePaks/archív