A biztonságról szólt a nemzetközi konferencia

Budapesten rendezték meg október 8. és 11. között a Safety Case Symposium 2024 elnevezésű konferenciát, amelyre 23 országból és több nemzetközi szervezetből közel 200 szakember érkezett. Az OECD Nukleáris Energia Ügynöksége (NEA) szervezésében megvalósult rendezvény résztvevői a házigazda Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK Kft.) üzemeltetésében lévő Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolót is megtekinthették egy szakmai látogatás során, írják az RHK Kft. honlapján.

Forrás: rhk.hu

Az esemény központi témája az úgynevezett biztonsági értékelés volt, amely a radioaktívhulladék-tárolók engedélyezésének alapvető dokumentuma, és igazolja a biztonsági követelményeknek való megfelelést. E tekintetben olyan egységes védelmi szempontoknak, kritériumoknak kell eleget tenni, amelyek a radioaktívhulladék-tárolók teljes életciklusára, azaz a telephely-kiválasztási, létesítési, üzemeltetési, és a lezárást követő, akár több százezer éves időszakra vonatkoznak. A szakemberek olyan módszereket alkalmaznak és olyan bizonyítékokat gyűjtenek az értékelések folyamán, amelyek bizonyosságként szolgálnak a tudományos folyamatok minőségét és az elemzések eredményeit illetően. Egy ilyen dokumentáció elengedhetetlen a hatékony döntéshozatalhoz a radioaktívhulladék-kezelés egyes szakaszaiban.

Az előadásokból, plenáris ülésekből és párhuzamos szekciókból, valamint poszterkiállításból álló szimpózium zárásaként az érdeklődők megtekinthették a bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolót. A látogatáson – maximális létszámmal – száz fő vett részt. A nagy érdeklődés hátterében az állhat, hogy a bátaapáti létesítmény egyike annak a tizenkét üzemelő vagy lezárás alatt álló geológiai tárolónak a világon, amelyet a radioaktív hulladékok végleges elhelyezésére létesítettek.

Nős Bálint, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. ügyvezető igazgatója a konferencia kapcsán kiemelte, hogy a radioaktívhulladék-kezelés során fontos az optimalizálás, vagyis, hogy úgy érjék el a legjobb eredményeket a műszaki megvalósíthatóság esetében, hogy a biztonság elsődlegessége mellett a fenntarthatóságot, a költséghatékonyságot és az érdekelt felek elvárásainak való megfelelést is szem előtt tartsák. Ehhez megfontoltan, lépésről-lépésre, jól kidolgozott szisztéma szerint kell haladni, így megfelelve a kritériumoknak, kötelezettségeknek, követelményeknek. A biztonsági értékelés kiváló keretet teremt ehhez, hiszen a tudományosan összegyűjtött információkat rendszerezve támogatja a hulladékkezelési-folyamatok egyes szakaszaiban a döntéshozatalt.

A teljes cikk további információkkal az rkh.hu oldalon olvasható.

Forrás: rhk.hu