Konferencia és emléktábla-avatás lesz Pakson

Emlékkonferenciát rendez Paks Város Önkormányzata Palágyi Menyhért paksi születésű filozófus, irodalomtörténész és matematikus halálának 100. évfordulója alkalmából október 24-én az Erzsébet Nagy Szállodában. A program keretében felavatják a tudós emléktábláját.

A Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár falán helyezték el október 15-én azt az emléktáblát, melyet Palágyi Menyhért (1859–1924) halálának 100. évfordulója alkalmából Fritz Mihály szegedi szobrászművész készített.

Forrás: TelePaks-Paksi Hírnök Facebook-oldal

A tudós életéről és munkásságáról Serdült Benke Éva nyugalmazott irodalomtanár írt könyvet. Mint mondta, a temesvári egyetem műszaki professzora keltette fel a Pakson született, zsidó származású, európai hírű filozófus-tudós élete, munkássága iránti érdeklődését. Palágyi Menyhért mindaddig ismeretlen volt neki és a paksiak számára is. Végül a kötet hosszú kutatómunka eredményeként Meg sem ismert Palágyi címmel jelent meg 2007-ben. Süli János országgyűlési képviselő már a kötet megjelenésekor és most is a nemes kezdeményezés mellé állt. Ennek eredményeként Palágyi Menyhért halálának 100. évfordulója alkalmából az egykori zsidó közösség központjába, a volt zsinagóga épületének falára helyezték el az emléktáblát. Az Európa szerte ismert tudós halálának centenáriumára Paks Város Önkormányzata emlékkonferenciát is szervez, melyet október 24-én tartanak az Erzsébet Nagy Szállodában. A program keretében leleplezik a tudós emléktábláját is. A helyszínen Palágyi Menyhért életművét feldolgozó kiadványok is elérhetőek lesznek. A konferencia és emléktábla-avatás nyilvános. Az esemény szervezője Paks város Önkormányzata és a Csengey Dénes Kulturális Központ.