Megalakult az új megyei közgyűlés

Megtartotta alakuló ülését Tolna Vármegye Önkormányzata Közgyűlése 2024. október 11-én Kölesden. A tizenöt fős testület elnököt és három alelnököt választott.

Napirend előtt dr. Fenyőházi Elemér, a Területi Választási Bizottság elnöke tájékoztatott a június 9-i önkormányzati választások Tolna vármegyei eredményéről. A leadott szavazatok alapján a tizenöt tagú vármegyei önkormányzatban a Fidesz-KDNP tizenegy, a Mi Hazánk Mozgalom kettő, a Demokratikus Koalíció egy és a Momentum Mozgalom szintén egy mandátumot szerzett. Filóné Ferencz Ibolya, Berta Zoltán, Biró Marcell, Cseke István, dr. Égi Csaba, Kovács János, Orbán Attila, Pintér Szilárd, Pusztai László, Ulbert Sándor és Zsikó Zoltán a Fidesz-KDNP, Tobak Gábor a Mi Hazánk Mozgalom, Takács László a Demokratikus Koalíció, Száraz Zoltán pedig a Momentum Mozgalom képviseletében foglal helyet a testületben (a Mi Hazánk Mozgalom színeiben Papp Tamás is bekerült a testületbe, ám időközben elhunyt). A közgyűlés tagjai a tájékoztató után esküt tettek.

A szavazatszámláló bizottság megválasztása után titkos szavazással megválasztották a közgyűlés elnökét, Orbán Attila mandátuma öt esztendőre szól.

A testület egyetértett a szervezeti és működési szabályzat módosításával. Az egyik változtatás értelmében: „a Közgyűlés az elnök megválasztását követően – az elnök javaslatára – saját tagjai sorából titkos szavazással egy foglalkoztatási jogviszonyban álló alelnököt választ. A Közgyűlés – az elnök javaslatára – két társadalmi megbízatású alelnököt választhat.”

Az ugyancsak titkos szavazás eredményeként a közgyűlés foglalkoztatási jogviszonyban álló alelnöke Zsikó Zoltán lett. A két társadalmi megbízatású alelnöki tisztet Biró Marcell, valamint Vizin Balázs látják el.

Forrás: TelePaks-Paksi Hírnök Facebook-oldal

A közgyűlés után sajtótájékoztatón mutatták be az új vezetőséget. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár köszönetet mondott azoknak a választópolgároknak, akik voksoltak június 9-én és a Fidesz-KDNP-t támogatták. A TelePaks kérdésére a közgyűlés új elnöke megerősítette, hogy megérkezett az önkormányzat számlájára a különleges gazdasági övezet okán Pakstól időarányosan elvont összeg. A pénzből a településeknek nyújthat támogatást az önkormányzat működésre, fejlesztésre, továbbá a különleges gazdasági övezetben található települések egyesületei, civil szervezetei is pályázhatnak majd különböző összegekre. A következő hetekben az erről szóló rendelet megalkotásra kerül, tájékoztatott Orbán Attila. Az alakuló ülésről bővebb összefoglalót adott a TelePaks közéleti magazinjának október 14-i adásában, amely elérhető a telepaks.net oldalon és a TelePaks YouTube-csatornán.

Forrás: tolnamegye.hu, TelePaks-Paksi Hírnök Facebook-oldal