TEIT – Tizenegy régi és öt új polgármester folytatja a munkát

Minden eddiginél erősebben ki fog állni az itt élők érdekeiért a TEIT, hiszen a társulási tanácsban együtt dolgozó településvezetők ismerik a lakosság valós igényeit. Együttes, markáns fellépést terveznek a különleges gazdasági övezet kialakítása és a Pakson megtermelt adó felhasználása kapcsán is. Minderről a tisztújító közgyűlésen esett szó.

Bakai Károly korelnök, Foktő polgármestere nyitotta meg a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) Kalocsán tartott ülését. Nem sokkal később már az újonnan megválasztott elnök, dr. Bagó Zoltán vette át a szót. Kalocsa új polgármesterének jelölését a társult települések vezetői egyhangúlag támogatták. Ugyanilyen támogatást kapott Gáncs István, Tengelic polgármestere is, aki változatlanul alelnökként vesz részt a munkában. Tizenegy régi mellett öt új polgármester került a tanácsba, így szükség volt a bizottságok újraválasztására is. Megújították a szervezeti struktúrát is, a korábbi kettő helyett, három bizottságot hoztak létre. A Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság elnöke Bordács József faddi polgármester lett, a Ellenőrző Bizottságot továbbra is Madocsa első embere, Baksa Ferenc vezeti, illetve Tolna megyei vezetője lett az újonnan alakult Fejlesztési Bizottságnak Romhányi Károly, Gerjen polgármestere személyében. Az atomerőműben és a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában rendszeresen „vizitelő” Ellenőrző Bizottság civil tagjait később delegálják a települések.

– Fontos, hogy változatos legyen a bizottsági összetétel és szükség van a laikusokra is, mert gyakorta éppen ők fogalmaznak meg olyan kérdéseket, amikre a szakma nem is gondol – jegyezte meg Baksa Ferenc. Hozzátette, továbbra is azzal a vehemenciával és pontossággal kíván dolgozni ebben a bizottság, mint eddig tette. – Bízom benne, hogy jó ciklus elé nézünk, de a tempó feszített lesz. Rövidesen a Paks II. is olyan fázisba érkezik, ahol már nekünk is illő, mint lakossági kontroll megjelenni, hogy meg tudjuk nyugtatni az itt élőket arról, hogy minden rendben van, és továbbra is a biztonság az elsődleges szempont – foglalta össze.

– Nagyon izgalmas és nagyon örülök neki – ezt már Romhányi Károly mondta annak kapcsán, hogy az újonnan létrehozott Fejlesztési Bizottság vezetésével bízták meg. – Korábban magam is tettem javaslatot arra, hogy össze kellene fésülni a terveinket, különösen azokat, amelyek több települést is érintenek. Most erre lehetőségünk lesz. Kész tervekkel tudunk majd közösen lobbizni azért, hogy forrást tudjunk szerezni – összegezte.

A tisztségviselők megválasztása után elsőként Heringes Anita, Paks polgármestere kért szót, hogy partnerségre hívja a TEIT-et a különleges gazdasági övezet létrehozása nyomán kialakult helyzet megoldásában. – Nagyon fontosnak tartottam, hogy Paks térségében legyen akár újraelosztása a különleges gazdasági övezet kialakítása kapcsán elvett iparűzési, építmény és telekadónknak. A célom, hogy a térség ennek nyertese legyen, ezért fontos, hogy közösen lépjünk fel, mert együtt erősek vagyunk – indokolta. Örömét fejezte ki, hogy nyitott kapukra talált.

A TEIT vezetői és a témában szintén szót kérő foktói polgármester, Bakai Károly is megerősítette: nem lehet a térség csak elszenvedője annak, hogy itt működő és épülő nukleáris létesítmények vannak, az előnyökből is az itt élőknek kell részesülniük. – Ki fogunk állni az érdekeinkért. Mi a saját bőrünkön érezzük, hogy itt van az atomerőmű, itt épül az új. Nem szeretnénk, ha a fejünk fölött, elefántcsont tornyokból döntenének. Paks II. bővítése kapcsán a társulásnak nagyobb beleszólást kell kapnia a lakosságot érintő ügyekbe, hiszen az itt élők valós igényeit mi ismerjük – húzta alá dr. Bagó Zoltán. Az elnök azt mondta, a TEIT feladata, hogy az új rendszerben megtalálja a lehetőségeit, képviselje a lakosság érdekeit, kiálljon az elveiért.

Gáncs István alelnök is határozottabb fellépést ígért. Azt mondta, itt többről van szó, mint Paks és Kalocsa, hiszen tizenhat település, hatvanezer ember képviseletét látják el. – A TEIT több mint harminc év alatt kellőképpen megedződött, nemzetközi tapasztalatokat szerzett, kialakította a lakossági tájékoztatás rendszerét. Az üzemidő-hosszabbítás és bővítés kapcsán új feladatok állnak előttünk, a kommunikációt még magasabb szintre kell emelnünk. Kötelességünk, hogy hitelesen tájékoztassuk az itt élőket, és kiálljunk az érdekeikért – hangsúlyozta.