Becsülettel helyt állt a két légiósát nélkülöző ASE

Az ötödik forduló rangadóját Szombathelyen játszotta az Atomerőmű SE NB I/A csoportos férfi kosárlabdacsapata. Mivel a hazaiak és a paksi csapat is veretlen volt még a 2024/2025-ös bajnokság alapszakaszában, kemény, izgalmas összecsapásra volt kilátás, azonban a mérkőzés előtt derült ki, hogy két meghatározó külföldi játékos, Lockett és Joseph is lebetegedett. A paksi mester, Konstantinos Flevarakis a következőket mondta a találkozó beharangozójában, az egyik kosárlabda portálon: „Szeretnénk egy jó meccset játszani, de ez majd ott derül ki, hogy mire vagyunk aznap képesek. A Falco kiváló példaként szolgál mindenkinek, a kosárlabda filozófiájuk ismert, és egy teljes keret áll edzőjük rendelkezésére, ami nagy előnyükre válhat.”

Sajnos már az első negyedben kijött a két légiós hiánya, ráadásul Lake is korán a padra kényszerült, miután megszerezte második személyi hibáját. Rosszul védekeztek a piros-kékek, amit kíméletlenül kihasználtak a hazaiak, üres helyzetekből dobálhatták a triplákat, az első tíz percben 7-et. Paksi oldalon Chandler 12 pontjával sikerült úgy ahogy meccsben maradni.

Aztán a második negyedben gyökeres változás következett be. Sorra kimaradtak a Falco dobásai, se távolról sem közelről nem találtak a gyűrűbe. Halmai és Révész közeli kosaraival tízen belülre jött az ASE, és fokozatosan csökkentette a hátrányát. A nyolcadik perc elején Eilingsfeld hárompontosával 33-29-re alakult az eredmény, de ezután még szereztek egy duplát a hazaiak a nyolcadik perc végén. A hátralévő időben Benke kétszer is eredményes volt a hárompontos vonalon túlról, és egyenlített. Időt kért a hazai társaság a kilencedik perc közepén, de már egyik fél sem talált a gyűrűbe. A huszadik perc végén már Benke Szilárd is 12 pontnál járt, és a paksi csapat 20 lepattanójával szemben a szombathelyiek 15-öt szedtek.

A szünet után Révész közeli találatával már az ASE vezetett, azonban erősített a Falco, és folyamatosan növelte előnyét, öt perc elteltével 51-41-et mutatott az eredményjelző. A következő percekben felváltva estek a találatok, nem tudott közelebb férkőzni a paksi csapat. A negyed végén Lake és Halmai 2+1-es akciója és Chandler kétpontosa révén négy pontra zárkózott az ASE a 30. perc végén.

Az utolsó felvonás elején folyamatosan ott loholt a Falco sarkában az Atom, Chandler triplái, vagy éppen Lake zsákolása után 2-3 pont volt csak a hazaiak előnye. A negyed második felében kialakult egy 5-7 pontos különbség a vendéglátók javára, és ekkor már nem tudott újítani a piros-kék társaság. Halmai, Benke és Eilingsfeld szállították ekkor a pontokat, az utolsó paksi találatot Lake szerezte a gyűrű alól, ezután már csak a sárga-feketék találtak be.

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Atomerőmű SE 87-77 (29-16, 6-19, 27-23, 25-19).

ASE: J.J. Chandler 22/3, Kovács Á. -, Eilingsfeld 12/6, Révész 4, Benke 21/6, Halmai 9, Géringer NJ, Kékesi NJ, Dorogi -, Lake 9, Kucsora -.

Forrás: kosarlabda.ase.hu